PLATFORM

соло, Станислав Генадиев

Творбата е създадена през 2022 г. в рамките на хореографската лаборатория „Moving in Squares“ на немският хореограф Юлиан Вебер. „Moving in Squares“ е част от образователната платформа „Без дистанция“ на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, чийто фокус за 2022 е артикулирането на диалога между изпълнителските и визуалните изкуства.

За това соло Станислав избира една картина от колекцията на Националната галерия Квадрат 500 („Платформа” 1986 г. на Петър Дочев) и развива перформативен отговор. В този процес проучва как да влезе в диалог с визуално произведение на изкуството и разглежда въпроси около динамиката на властта.

Той работи с широк спектър от стратегии като контрастиране, реконтекстуализиране, провеждане на теоретични и лични изследвания, даване на нови гласове, въплъщение, обръщане, игривост, освобождаване и разширяване.

Едно представление на Станислав Генадиев

Станислав Генадиев завършва Националното училище за танцово изкуство в София. Танцува в швейцарската трупа „Линга“ (Linga), участва в редица театрални спектакли като „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“, София. Работи и сътрудничи с хореографи от Швейцария, Франция, Чехия, Германия и Испания. От 2007 г. насам участва в проекта „Кинестетик“ (Kinesthetic Project), където заедно с Виолета Витанова са хореграфи и танцьори.

Първият му успешен спектакъл „Imago“ (2006 г.) в колаборация с Виолета Витанова е отличен с първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. През 2013 г. двамата заедно печелят “Икар” за танцов спектакъл за хореографията на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев.

Между 2012 и 2014 в резултат на сътрудничеството на Станислав Генадиев с визуалния артист Мартин Пенев се създават спектаклите „Cadaver”, “Big Gun” и “Killer”, представяни на множество фестивали и платформи за съвременно изкуство като ONE Dance Week, „Antistatic” Festival for Contemporary Dance and Performance и ACT festival.

От 2015  заедно с Виолета Витанова работи с френския хореограф Brice Leroux.
През 2017г. Генадиев създава соло инсталацията „Синхроничност“ с продуцент „Creative Box”, представен в рамките на „Antistatic” Festival for Contemporary Dance and Performance и фестивал Spectaculare (2019) в Прага, Чехия.
През  2017г Станислав работи над театралната постановка „Еквус“ (Младежки театър, София) на Питър Шафър по покана на режисьорът Стайко Мурджев. От тогава насам двамата колаборират в редица театрални постановки като, „Франкенщайн“, „Портретът на Дориан Грей“, „Еквус“, „Укротяване на опърничавата“ и др.

Станислав Генадиев е въвлечен и в редица музикално – експериментални проекти като: Roboknob, Hypnos, Genda
Има и редица издания и участия в емблематични фестивали и партита в България като: Аларма Пънк Джаз Фест, Артмосферик Фетсивал, Stamina, FAZA, TELL ME BAR, TEXN (Techno Experimental Nights)