ПРЕДИ КРАЯ...НА СВЕТА)

Ива Свещарова и Вили Прагер

– Започнаха ли птиците да падат от небето?
– Не, но скоро.  

„Преди края … (на света)“ изследва апокалиптичната култура от различни гледни точки. В нея въпросът ще има ли край на света, вече е станал излишен, защото с пандемията сме заживели самия край на времената. В глобалната пандемия. В климатичния апокалипсис. В последните поколения на сегашната цивилизация. Утопистите вярват в това, че всичко може да продължи както преди. Сривът е хоризонтът на нашето поколение. Но колапсът не е края – това е началото на нашето различно бъдеще. Можем ли да преоткрием нови начини на живот и да бъдем внимателни към себе си и към другите? 

За да се подготвят за това апокалиптично време, Ива Свещарова, Вили Прагер, Мирослава Захова и Нейтън Купър се гмуркат в текста на хърватската драматуржка Ивана Ивкович и с 3D фигури на собствените си тела, започват да изследват диорами на катастрофата.

 „Понякога сме чудовища, с много странни крайници, друг път облечени празнично крещим с тишината и пълним небето с балони. Във всеки случай присъединете се към нас в този странен празник! Доверете ни се, бъдещето (все някога) ще свърши!“

Концепция и реализация: Ива Свещарова и Вили Прагер
Драматург: Ивана Ивкович
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Осветление и консултант сценична среда: Ралица Тонева
Изпълнение: Мирослава Захова, Нейтън Купър, Ива Свещарова и Вили Прагер
Комуникации: Културна фондация А25

Продукция на Брейн Стор Проджект в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, и в рамките на Critical Movement Residency на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз.

Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично и сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. През 2006 г. е стипендиант на “DanceWeb”. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на “Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия. Работила е с  режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт и Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. От 2007 г. година е член на „Брейн Стор Проджект“.  Ива Свещарова е автор на представленията: „Съвършено розово“ (номинация за „Икар“, 2019 в категория „Съвременен танц и пърформанс“, „а(е)фектно“, “Doing that thing again”, „Огледална Фаза“ и „Метаморфозата“ по Кафка (продукция на “Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия). Свещарова артистично си сътрудничи с артистите Вили Прагер и Роза Берман (Германия). През последните години заедно с Вили Прагер създават колективните прокети: „Преди края…(на света)”, „A Better Life” (колективна работа на Свещарова, Прагер и Щиферман, Германия), „Произведени за щастие”, “shamebox” с Вили Прагер, “Balkan dance reality show” (колективна работа с Роза Берман и Соня Преград), „Нашето последно, па де дьо“ по Галина Борисова, „Музей на хигиената”, „Дона Клара“ и „Клише“ и други. Съвместни представления с Роза Берман: “Soft things”, “Strip naked, talk naked” (реализирано в рамките на “FREISCHWIMMER” 2014/15 с продуцент “Sophiensaele”, Берлин), “Show me how” и “Velocity Pumps” (в сътрудничесто с Теса Тайсен). 

Ива Свещарова е съоснователка на балканската обучителна програма „Номадска танцова академия“ и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Последните общи продукции на Ива Свещарова и Вили Прагер – “shamebox“, /2018 г. / и „Произведени за щастие“ /2019 г. /, са отличени с националната награда ИКАР в категория „Съвременен танц и пърформанс“.

Вили Прагер е артист, работещ в областта на съвременния танц и пърформанс. Той завършва експерименталните театрални класове 4хС, бакалавърска степен „Синтетичнo и сценичнo изкуствo“ в Пловдивския университет през 1999 г. и магистърска хореографска степен „Соло, Танц, Авторство” в Университета по изкуствата в Берлин през 2013 г. Като изпълнител Вили Прагер работи с режисьори и хореографи, сред като Николай Георгиев, Галина Борисова, Иво Димчев, Матей Кейжар, Дойферт и Плишке, Томас Лемен, Ксавие льо Роа, Далия Ачин, Марен Щрак и др. 

Вили Прагер е автор на представленията “Prager Strasse”, “Game-a porter”, “Transformbility”, “Egyptian spring”, “The victory day”, “Sequel for the future”. Последните три представления са създадени в Берлин и са гостували на редица международни фестивали. 

Вили Прагер е съосновател на фондация „Брейн Стор Проджект“ през 2005 г. Заедно с Ива Свещарова той създава и участва в “Watch your back”, “Cliche”, “Dona Clara”, „Предмиграционна треска“, +/- 359 Топология, „Музей на хигиената”, „Нашето последно па де дьо”, “Balkan Dance Reality Show”, „shamebox”, „Произведени за щастие”, “A better life” и „Преди края …(на света)”. При създаването на някой от тези проекти, освен с Ива Свещарова, Прагер си сътрудничи с Розе Берман, Соня Преград, Томас Плишке, Катрин Дойферт, Стефан Щерев, Мила Иванова, Нели Митева, Марек Щрак и Мартин Щиферман. Участва и в редица международни фестивали между които са: “ImPulstanz“, Виена; “Tanz Tage“, Берлин; “ExPlore“, Букурещ; “Off Europe“, Лайпциг;  “Bazzar“, Прага; “Kondenz“, Белград; “Platforma“, Загреб; “Spider“, Любляна; “Tanz Nacht“, Berlin; Фестивал за експериментален театър, Кайро; „Варненско лято“, Варна; „Ерата на Водолея“, Бургас; „Вода“, Бургас; „АCT“, София; “One dance week“, Пловдив и др. 

Прагер е носител на Европейска хореографска награда “Jardin d‘Europe” от “ImPulsTanz“, Виена с предствалението “Тhe victory day”(2013), награда „Икар“ за представлението “shamebox” (2018), награда „Икар” за „Произведени за щастие“ (2019).

Вили Прагер е съосновател на Номадска Танцова Академия и Фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, както и съ-продуцент на „Списание за танц“.