dragON aka Phoenix

STEAM ROOM

dragON aka PONY се усети горещо и това прерасна в изпепеляващ, пламтящ огън…Вторите части никога не са били толкова добри.

ГОРЕЩИ новини от световен мащаб! Барабани, тромпети, три шумни гонга! Най-великото шоу пристига в града! И това не е всичко – имаме и съобщение от самите танцьори: „Елате в гримьорната ни, където ще накараме розите да цъфнат!“

dragON aka PHOENIX е живописно представление, в което въздържанието не е опция. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира потенциалните абсурди в хореографията и танца.

В рая не се пазят тайни, пламъците не лъжат. Това е резултатът от невъздържаността на три пламтящи танцуващи души. Това е възходът на суперзвездите.

Искате ги на високо, по-силни, по-дълбоки, по-изкусни, по-непослушни, смели и в целувка завинаги? Те ще направят всичко, независимо какво би им коствало.“

dragON aka PHOENIX е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като STEAM ROOM. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на „drag” сцената, изследвайки взаимовръзката им танц и хореография.

Хореография и танц: Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, познати още като STEAM ROOM.
Музика: Цветан Момчилов.
Текст и вокали: Драгана Заревска.
Сцена и костюми: Михаела Добрева.
Графичен дизайн: Георги Десподов.
Специални благодарности към Анна Жиго за помощта при драматургията.

Продукция на STEAM ROOM и Гараж Колектив.
Копродукция на Workshop Foundation по линия на програмата „Creative Crossroads“ в рамките на „Life Long Burning project“ с подкрепата на „Creative Europe programme of the European Union“.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България, Национален фонд „Култура“, България и Община Бургас.

С подкрепата на Народно читалище „Васил Левски“, Performance Room, Moving Body Festival, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Skopje Pride Weekend, ВИЖ!, Jasmin Magazine.

dragON aka PHOENIX е част от проекта „Представяне на нови продукции на STEAM ROOM в Бургас“, подкрепен от Правилник за съфинансиране на културни прокети. Част е от Културния календар на Бургас!

STEAM ROOM е артистичен екип в областта на хореографията и танца. Екипът е сформиран от Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, трима хореографи/танцьори, работещи паралелно активно на местно и международно ниво в София, Бургас, Скопие, Стокхолм и Тенерифе. STEAM ROOM се формира от желанието да се улеснят условията и средата, които допринасят за развитието на работата в областта на хореографията и танца в различни населени места, с присъща международна визия. STEAM ROOM има за цел да отвори пространства за размисъл и по-широко критично познание чрез артистична работа и културни инициативи. STEAM ROOM е създадена през 2018 г. и до момента са създадени две артистични произведения (dragON aka PONY и dragON aka PHOENIX като част от хореографската трилогия dragON) и културни програми, фокусирани върху дискурсивни и критични практики, диалога между артисти-изкуство-публика, бяха инициирани творчески изследвания, артистични резиденции и програми, подкрепящи новостартирали артисти в рамките на проекта институция ICC (Imaginative Choreographic Center/ Въображаващ (си) Хореографски Център ). Писмо за представяне: „Ние сме активни фигури в областта на хореографията и танца в няколко населени места. Ние сме приятели, семейство и работни партньори. Нашият съюз се основава на мотивация и необходимост, свързани с настоящата ни работа в областта на хореографията и танца. С други думи, STEAM ROOM идва от алтернативна семейна ситуация и се ръководи от нашето желание да разчитаме на по-добри условия и достъпна инфраструктура в нашата артистична и културна работа. По време на нашата работа искаме да подчертаем какво представлява партньорство, което споделя обща основа, но прегръща индивидуалността, а не преследването на една единствена идентичност. Ние работим върху съавторство на базата на съвместно съществуване, без да изискваме нормализиране на интереси и способности, но работим по логиката на справедливостта и разнообразието. Да не гледаме на отклоненията и разногласията като на проблем за разрешаване, а на нещо, което трябва да се промотира и празнува. Ние не работим върху нашите индивидуални артистични идентичности чрез STEAM ROOM, ние се ангажираме в съвместни и колективни стратегии, за да изпълним нуждите си, като същевременно запазим нашите индивидуалности”. От дълбините,

STEAM ROOM Александар, Жана, Дарио Повече за Аце, Жана и Дарио: aleksandargeorgiev.com zhanapencheva.com dbardam.com